Er komen hier veel vragen binnen van mensen die ergens een zoekertje zien en zich afvragen of dit zoekertje van een bedrieger afkomstig is.

Ik wil hier neerzetten over hoe je dergelijke zoekertjes op tweedehandssites kan herkennen, aanvullingen/bedenkingen zijn altijd welkom:

-De prijs is verdacht/ongelofelijk laag

-De nummerplaat is volledig onzichtbaar gemaakt (dikwijls laten verkopers de B van België nog zichtbaar maar dit is ook geen garantie dat het een legitiem zoekertje is)

-Je ziet duidelijk op de foto’s dat ze in het buitenland getrokken zijn (hoge bergen op de achtergrond, huizen in bouwstijlen die je hier nergens ziet, palmbomen,… Dit wil echter niet automatisch zeggen dat het om bedrog gaat, sommige mensen trekken foto’s van hun auto als ze in het buitenland zijn en gebruiken deze dan bij de verkoop)

-Er staat enkel een droge opsomming van de opties bij de beschrijving van de wagen (oplichter opereren dikwijls uit het buitenland en beheersen het Nederlands niet)
-Het zoekertje is opgesteld in gebrekkig Nederlands of in Google-Nederlands (een stuk tekst die vertaald is met een online vertaler)

-De verkoper is nog maar pas ingeschreven als verkoper (op sommige sites, bvb 2dehands.be, kan je dit zien. Oplichters maken daar continu nieuwe profielen aan)

-Er staat geen telefoonnummer bij het zoekertje of het telefoonnummer dat erbij staat blijkt een fax te zijn of is niet aangesloten

-De omschrijving van het zoekertje klopt niet met de foto’s (de opties/kleur/motorisatie/… kloppen niet, soms worden ook foto’s gebruikt van versies die enkel in de VS worden verkocht, dit is dikwijls te zien aan de uitsparingen voor de nummerplaats voor-en achteraan de wagen)

-Wanneer je een vraag stuurt per mail en je krijgt een antwoord in het Engels of Frans (tenzij het om een Waalse medemens gaat) is het zeer goed mogelijk dat het om oplichting/bedrog gaat. Wanneer ze dan nog eens zeggen dat de wagen in het buitenland staat dan mag je er zeker van zijn dat het om bedrog gaat)

-Soms gebeurt het dat er vanuit Frankrijk goedkoper wagens worden aangeboden. Wanneer je dan contact opneemt dan wil de verkoper afspreken in de grensstreek. Ga hier niet op in want op die manier worden dikwijls gestolen wagens verkocht of zit de kans er in dat je overvallen wordt

Ik heb een interessant artikel gevonden op Vlan. Dit is deels gelijkaardig aan uw bemerkingen.

Een voertuig in alle veiligheid van een particulier kopen ?

Stort in alle geval geen voorschot
Best om eerst het voertuig te zien en een testrit te doen alvorens het geld te storten.
Neem een vriend of iemand met kennis/ervaring mee tijdens de testrit (getuige).
Kies een openbare plaats tijdens de dag
Controleer de papieren van het voertuig (chassisnummer) en de identiteit van de eigenaar
Stel een schriftelijk contract op; hiernaast kan je de Autovlan.be verkoopsovereenkomst downloaden.
Verban elke andere verdachte overeenkomst
∧ top

Hoe kan je een oplichter herkennen?

Oplichters bieden artikelen vaak voor een erg lage prijs aan (te mooi om waar te zijn).
Oplichters maken graag gebruik van Western Union, BidPay of MoneyGram. Ons advies: gebruik nooit Western Union, BidPay of MoneyGram!
Oplichters reageren vaak op zoekertjes en doen hierbij een voorstel dat haast te mooi voor woorden is. (bieden bijvoorbeeld een hogere prijs dan waarvoor jij het artikel te koop aanbiedt)
Oplichters opereren dikwijls vanuit het buitenland; Nigeria of een ander Afrikaans land.
Oplichters proberen je te doen geloven dat een betaling al onderweg is, door het sturen van een bewijs van betaling per e-mail.
∧ top

Enkele voorbeelden van oplichting

Valse verkoper

Om je te overtuigen, gaat de afzetter allerlei fictieve zaken vertellen zoals: “het voertuig behoort tot een dokter die gescheiden is, in Engeland woont, en die werkt voor Artsen Zonder Grenzen. De wagen zal je bezorgd worden via een internationaal transportbedrijf, die je voorschot terugstort indien het voertuig je niet bevalt.” Dit is een volledig valse advertentie. Enkelen aarzelen dan ook niet om zich voor te stellen als Autovlan.be.

Valse koper

Werkwijze die het meest voorkomt:
Ze storten je geld of sturen je een cheque, zonder dat ze de wagen hebben gezien. Dit is natuurlijk niet logisch. Het bedrag dat je krijgt is hoger dan de gevraagde prijs. Meest gebruikte smoes: de cheque was bestemd voor een wagen van hetzelfde type, maar is voor hun neus voorbijgegaan.
Zonder dat je bankier weet of het een geldige cheque is (de banken kunnen pas na ongeveer 10 dagen de zekerheid hebben of de cheque geldig is of niet), wordt het geld op je rekening gestort.
Je vertrouwt de koper en stort hem het bedrag terug dat hij te veel had betaald via de gevraagde betalingswijze van de koper: Western Union of iets anders waar de buitenlandse koper een valse identiteitskaart of rijbewijs voorlegt.
10 dagen later haalt de bank het totale bedrag af van je rekening, want de cheque was namelijk vals.
Resultaat: je hebt 500 tot 2.000 € verloren en de koper blijft onvindbaar.
∧ top

Antwoord nooit op een e-mail waarin men je login en paswoord vraagt

Af en toe versturen oplichters e-mails, waarin ze zeggen dat ze deel uitmaken van Autovlan.be. Ze imiteren tot in het kleinste detail onze huisstijl en ons logo, en zelfs een valse Autovlan.be website.

Hun doel is om je login en paswoord te verkrijgen door een valse reden te geven, zodat zij in je account valse advertenties gaan plaatsen. Deze valse advertenties lokken onschuldige potentiële klanten, waarop de oplichters kunnen inspelen en ze de klant een overschrijving naar hun rekening vragen via Western Union. Doordat ze met je account en gegevens van je garage werken, verhoogt dit natuurlijk de geloofwaardigheid.

Deze geldverrichtingen met oplichters op het internet heet “phishing”. Antwoord nooit op een e-mail, zogezegd van Autovlan.be, waarin men je vraagt wegens een of andere reden om je toegangsgegevens te versturen. Ook niet wanneer men in de mail een link vermeld en waarna je op de website eerst login en paswoord dient in te geven. ∧ top

Brochure “Enkele tips bij de aankoop van een betrouwbare 2de handswagen – Stop autozwendel”

Dit is een realisatie van het Vast Secretariaat voor het Preventiebeleid, Algemene Directie Veiligheids- en Preventiebeleid, Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, in samenwerking met de partners van het Nationaal Overlegplatform van Autocriminaliteit

 

Je hebt een verdachte advertentie gezien? Iemand gebruikt je telefoonnummer in zijn advertentie?

Welke stappen dien je te ondernemen?
De desbetreffende advertentie opzoeken op de website
Een e-mail sturen via het formulier “Contacteer de verkoper” om hem te vragen deze informatie te verbeteren.
Doet hij dat niet, breng dan Autovlan.be op de hoogte door te klikken op de link “Klik hier indien u denkt dat dit om een verdacht voertuig gaat.”: wij analyseren je vraag en zonodig verwijderen we de advertentie.
∧ top

Slachtoffer van oplichting?

Licht Autovlan.be in per e-mail door op de link in het zoekertje “Klik hier indien u denkt dat dit om een verdacht voertuig gaat” te klikken; wij verwijderen dat zoekertje en eventuele andere zoekertjes van deze oplichter.
Dien klacht in via eCops http://www.ecops.be, het Belgisch overheidsmeldpunt voor internetmisbruik waar jij als internetgebruiker misdrijven op of via het internet kan melden.
∧ top

Occasie kopen? Eis een CAR-PASS!

Van plan om een occasie te kopen? Dan wil je zekerheid over het aantal kilometers dat het voertuig heeft afgelegd. Eis je CAR-PASS! De verkoper is wettelijk verplicht je die te bezorgen. Klik hier voor meer informatie.

In deze vorm van oplichting komt het slachtoffer in contact met de oplichter via een valse advertentie op een legitieme veilingsite ( bv.Autoscout, Immoweb, enz.).

De oplichter, die zich voordoet als koper, zal zelden discussiëren over de prijs. Hij bevestigt dat hij het gevraagde bedrag zal betalen of vraagt aan de verkoper om zelf een bedrag voor te schieten (bijvoorbeeld om de vrachtkosten te betalen om een wagen naar het buitenland te laten brengen).
Dat voorschot moet meestal betaald worden via een geldtransfersysteem van het type Western Union of MoneyGram.
Wanneer de valse koper de verkoper betaalt, doet hij dat vaak met valse of vervalste cheques van buitenlandse banken. De bank stort het bedrag onder voorbehoud op de rekening van de verkoper, in afwachting dat de echtheid van de cheque bewezen wordt. Het kan enkele weken duren vooraleer de bank te weten komt dat het een valse cheque betreft, en op dat ogenblik zal de bank het eerder gestorte geld terugvorderen. Het verkoper heeft tegen dat ogenblik meestal het “verkochte” artikel opgestuurd naar de koper.
Vaak sturen de oplichters een cheque ter waarde van een hoger bedrag dan de verkoper heeft gevraagd. De oplichter beweert dat het om een vergissing gaat, en vraagt de verkoper om het verschil zo snel mogelijk terug te storten. Dit gebeurt opnieuw vooraleer de bank de echtheid van de cheque heeft kunnen verifiëren. In dit geval is de verkoper niet enkel zijn artikel kwijt, maar ook een deel van zijn geld.

Door een frauduleuze tussenpersoon of < escrow > te gebruiken, wordt valselijk een gevoel van vertrouwen opgewekt. Normaal gezien biedt dit soort bedrijven een extra garantie aan koper en verkoper : zodra de tussenpersoon het geld ontvangt van de koper wordt groen licht gegeven aan de verkoper die zijn goed verstuurt naar de koper. Als deze ontvangst bevestigt aan de tussenpersoon, stort deze het aankoopbedrag door aan de verkoper. De oplichters stellen echter voor te werken met een fictieve escrow, die ze zelf hebben opgezet.
Vermijd aan de oplichters persoonlijke informatie vrij te geven, zoals identiteitsdocumenten of bankgegevens. De oplichters kunnen ze gebruiken voor het plegen van andere criminele feiten.

Auto opkoper export

Meteen uw auto verkopen? Dat kan bij Samy Cars snel en veilig. Wij kopen auto’s personenwagens, bedrijfswagens, terreinwagens, bestelwagens, schadewagens, mobilhomes, campers, maar ook voertuigen met veel kilometers of een verlopen keuring. Alle merken en modellenkomen in aanmerking. Je auto aanmelden is bovendien volledig gratis en vrijblijvend. Samy Cars koopt als auto opkoper auto’s steeds tegen de beste marktprijs. Maak nu een afspraak voor een gratis taxatie van uw wagen en verkoop vandaag nog uw auto.

Auto opkopers

Auto opkoper Garage Hallak is een erkende auto opkoper. Krijg gratis en vrijblijvend een taxatie op uw auto. Verlies geen tijd meer en neem geen risico’s. U zult het wel eens meegemaakt hebben.Bent u benieuwd naar het hoogste bod dat uw auto oplevert? Neem dan snel contact op , voer de check uit en zie direct met de gratis taxatie hoeveel uw auto waard is. Vervolgens maakt u een vrijblijvende afspraak

Alle auto’s komen in aanmerking. Ook auto’s met veel kilometers of een verlopen keuring. Wij komen tot bij u aan huis en bieden u de best mogelijke prijs voor uw wagen!  Auto opkoper